Zaleťte si levně do Porta

Comments are Closed Posted on

Porto je kosmopolitní město, které vítá všechny návštěvníky s otevřenou náručí. Levné letenky do porta https://levneletenky.cz/letenky-do-porta jsou určitě motivací k návštěvě. Letiště je sice 13 km od města, ale díky rychlé dopravě metrem to nepředstavuje žádné zdržení pro vaši dobrodružnou návštěvu města Porto.

Přestože Porto patří mezi nejprůmyslovější města Portugalska, nabízí toho tolik, že je nejnavštěvovanějším městem v zemi.  Hodně se o to zasloužil blízký Atlantský oceán, vynikající portské víno světové proslulosti, široká základna fotbalových fanoušků a úžasná historická architektura města.

řeka Douro

Architektura města je velice rozmanitá a naleznete zde mnoho stavebních slohů, podobně jako třeba v Praze. Některé historické části města byly pro svůj význam a vysokou hodnotu zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Pokud patříte mezi obdivovatele kostelů a chrámů, budete mít opravdu nabitý program, protože těchto staveb je ve městě opravdu hodně. Zájem návštěvníků upoutají i zdejší mosty. Nejznámějším z nich je dokonce dvoupatrový most Ponte Dom Luís I. o výšce 45 metrů, na jehož stavbu dohlížel přítel a kolega Eiffela T. Seyrig. Stavěl se 5 let a zahájil provoz v roce 1886. V minulosti byl upraven tak, aby jedním patrem mohlo projíždět metro.

Atmosféru města mají rádi mladí lidé, kteří zde nachází mnoho kulturních a společenských akcí, které dopomohly Portu získat označení Evropské hlavní město kultury, které je každoročně vyhlašováno. Ve městě sídlí i oblíbená univerzita s kořeny sahajícími až do roku 1762.

portské víno

Turisté se samozřejmě zajímají o historii výroby světoznámého silného, a hlavně výborného vína, kterému Porto vděčí za svou proslulost po celém světě. Portské se vyrábí pouze z hroznů pěstovaných v údolí okolí řeky Douro a sklizeň hroznů se dopravuje do vinařství po vodě. To, co odlišuje toto víno od ostatních, je výrobní postup. Asi v polovině kvašení se meziprodukt smíchá s vinnou pálenkou, která kvašení zastaví. Část cukru z hroznů tak zůstane nevykvašená ve víně a pálenka zvedne obsah alkoholu z 8 na 19-22 %. Víno se ještě s pálenkou nechává zrát, než se stočí do lahví.