Kuchyňské hrnce | Hlidáček

Comments are Closed Posted on

Abychom vám ulehčili rozhodnutí, předkládáme seznam, ze kterého si jistě vyberete ten svůj pravý.
Hrnce můžeme koupit:
Smaltované – tradiční součást našich kuchyní
Tyto hrnce z léty ověřeného materiálu se v dnešní době znovu stávají trendem. Může za to obliba všeho tradičním způsobem vyrobeného. A je to dobře. Smaltové hrnce můžou i do myčky nádobí. Objevují se s dekorem ovoce, zeleniny, ornamentů, puntíků nebo pouze jednobarevné. V Česku máme také tradici výrobců smaltovaných potřeb do kuchyně a v minulosti nebyla kuchyně, kde by neměli nějaké smaltované výrobky, ať už hrnce nebo hrnečky plecháčky.  Smalt je zdravotně nezávadný.
hrnec a zelenina
Nerezové  –  univerzálně použitelné
Vyznačují se vysokým leskem a odolností a většina jich má dnes i sendvičové dno, které hrnec rychleji zahřeje a po ukončení varu udržuje připravený pokrm dlouhou dobu teplý. Poklice se u tohoto nádobí můžou být z nerezu nebo ze skla. Skleněné poklice mají svou výhodu v tom, že nemusíte během varu sundávat pokličku, abyste se přesvědčili, jak je na to vařené jídlo. Výrobci nám nabízejí i poklice, ve kterých jsou na jedné boční straně poklice tři nebo čtyři otvory, kterými můžete pohodlně a bez použití cedníku vylít přebytečnou vodu třeba z těstovin nebo brambor. Ucha nerezových hrnců mohou být přímo z nerezu nebo z bakelitu.  Celonerezové hrnce včetně uch můžete vložit třeba po orestování pokrmu rovnou do trouby a nic se jim nestane. U těch bakelitových zase oceníte, že se jich při vaření můžete dotknout i bez chňapky a nejsou horké. 
nerezový hrnec
Litinové pro pomalé dušení
Litina je materiál, který je robustní a pevný. Nejlépe se tyto hrnce uplatní při dlouhém dušení pokrmů, vaření rozličných jídel „v jednom hrnci“. Litinové hrnce jsou odolné proti korozi a mají schopnost rychle akumulovat teplo a dlouho jej ve svých stěnách udržet. Jako u všeho litinového nádobí je třeba počítat s vyšší hmotností hrnců.