Čočka na trochu jiný způsob

Comments are Closed Posted on

Tato surovina je u nás tak trochu podceňována, co se variací na její přípravu týká. Mnoho lidí z ní nezná jiné recepty, než na kyselo či v polévce. A je to velká škoda, protože konzumovat se dá i jinak, než ve vařeném stavu. Jaké jsou výhody naklíčené čočky a jak ji vůbec do této formy dostat?

lentils-5481826_1280

Obecně se dá říci, že platí přesně to, co u ostatních naklíčených semínek. Tedy to, že během procesu klíčení je třeba velké energie, aby se semínko začalo měnit v malou rostlinku. To je také důvodem, proč právě v této fázi rostlina obsahuje největší množství vitamínů, enzymů a dalších skvělých látek. Pokud ji tedy v této fázi zkonzumujeme my, posílíme si imunitu, načerpáme vitální energii a pomůžeme tělu vyloučit škodlivé látky. Klíčky z čočky konkrétně náš organismus obohatí o vitamíny C a E, minerály, exogenní enzymy podporující ozdravné procesy a pozitivně působící na redukci hmotnosti.

lenses-3817956_1280

Pokud se rozhodneme si klíčky vypěstovat, vězte, že na denní konzumaci pro jednu osobu postačí málo. Není třeba ji do sebe hrnout po hrstech, bohatě postačí lžička denně jako doplněk výživy. Jíst je můžeme syrové, ale je možné je přidat také do horké polévky či jako posyp na pokrmy, do salátů, rizota, omáček nebo je zobat jen tak, když vás honí mlsná. Pokud to s pěstováním přeženete, nevadí. Nadúrodu je možné dát do mrazáku, který zastaví proces růstu a uchová čerstvost klíčků.

A jak klíčit? Semena čočky důkladně propláchneme, vybereme škodlivé kusy a vložíme do studené vody přes noc. Druhý den je vložíme do klíčící misky, sítka či plastové lahve s otvory, aby mohla odtékat voda, kterou budeme dvakrát za den klíčky proplachovat. Nesmějí v ní zůstat stát, protože by se zkazily či zplesnivěly. Nádobu, v níž klíčky leží, uchováváme na tmavším místě při pokojové teplotě, aby se na rostlině neobjevili lístečky příliš brzy. Pokud se tak stane, negativně to ovlivní sladkou chuť plodiny. Ke konzumaci jsou klíčky připraveny za dva až tři dny, jejich životnost poté prodlužuje skladováním v ledničce.